lunes, 4 de mayo de 2009

"Crec fermament en que cal incorporar les dones al ciberespai"


Marta Farrés és l’actual regidora d’Igualtat de l’Ajuntament de Sabadell. Gràcies al seu treball i el de les seves col.laboradores, el Programa d’Igualtat Dona-Home està treballant per a aconseguir la igualtat reial.



Quines són les teves tasques a l’Ajuntament de Sabadell?
En aquest mandat he assumit la direcció política de tres regidories: Igualtat Dona-Home, Joventut i Relacions Ciutadanes, a més sóc Tinenta d’Alcalde de l’Àrea de Via Pública i Relacions Ciutadanes.


Això, en quin treball diari es tradueix?
Resulta difícil entendre el treball diari que significa ser regidor o regidora d’un Ajuntament fins que no es viu directament i es coneix el funcionament d’un consistori. La feina es recolza principalment en representar a l’ajuntament en tot aquells actes públics que esdevinguin i en les relacions amb altres administracions, amb les entitats i la ciutadania en general. També he de dirigir políticament els departaments que represento i la seva coordinació amb la resta d’àrees municipals, vetllar pel compliment dels objectius plantejats en el programa electoral i treballar amb els i les caps de cadascun dels departaments per planificar i realitzar seguiment de les diferents accions.


Com vas arribar a treballar per la Igualtat entre la Dona i l’Home?
L’any 99 , amb l’equip de govern del PSC, es va crear la Regidoria d’Igualtat. Jo, sempre he estat treballant en temes d’Igualtat i en aquest últim mandat em van oferir la possibilitat de portar aquesta Regidoria i em va semblar molt interessant assumir aquesta responsabilitat.


El Programa d’Igualtat Dona-Home porta 10 anys a Sabadell, quines metes heu aconsseguit?
La missió del Programa d’Igualtat Dona – Home és liderar i impulsar les accions a favor de la igualtat de gènere que cal desenvolupar des dels diferents àmbits de l’ajuntament, treballant coordinadament amb la resta d’administracions i entitats locals, amb la voluntat de promoure la millora de les condicions socials, laborals, econòmiques, sanitàries i de qualitat de vida de la dona a la nostra ciutat.
Per complir amb aquesta missió hem treballat en l’atenció a les dones que pateixen discriminacions a la nostra ciutat, hem establert relacions de col•laboració amb les entitats de la ciutat, hem elaborat un Pla Municipal per a la Igualtat d’Oportunitats entre dones i homes, col•laborem amb altres organismes i institucions i, sobretot, lluitem contra la violència de gènere que és una de les més grans discriminacions que patim les dones.
Les metes assolides han estat moltes: creació del Centre d’Atenció a la Dona, creació del Consell Municipal d’Igualtat, elaboració i posada en marxa del Pla i mantenir un calendari estable d’activitats que compten amb un nombre interessant de persones que ens segueixen.
Penso que comptar amb un espai clar i visible d’actuació i la interiorització dels valors de la igualtat en tota aquella ciutadania a la que arribem ja és una fita important. I no parlem del que ha significat la incorporació de la perspectiva de gènere a l’actuació municipal.


I de tot el treball fet, què destacaries dels darrers 10 anys del Programa?
Jo destacaria de tota aquesta feina la creació del Centre d’Atenció a la Dona com espai de referència a totes les dones de Sabadell. El Centre va néixer amb un caire assistencial però ha anat creixent i incorporant-se a les polítiques d’igualtat que es desenvolupen des de la Regidoria.
Estic molt orgullosa del treball que en fem i del nivell de satisfacció de les nostres usuàries. D’altra banda lluitem dia a dia per treure l’etiqueta de servei d’atenció a dones que pateixen violència, ja que no es tracta només d’això i oferim noves activitats amb l’objectiu d’avançar en el creixement personal de les dones i d’afavorir el seu protagonisme com a ciutadanes.


Gràcies a col.laboracions com la teva, Dones en xarxa ha pogut treballar a Sabadell, què vares pensar quan vas conèixer el projecte?
Jo ja coneixia el projecte a través d’algunes regidores del Baix Llobregat i m’havia semblat interessant, per aquest motiu no vaig dubtar en participar-hi. Crec fermament en que cal incorporar les dones al ciberespai, hem de fomentar la participació, la comunicació i la inclusió de l’opinió de les dones en els espais i les xarxes socials.


I ara que ja hem tingut contacte directe amb sabadellenques, quina és la teva valoració del treball fet al municipi?
Les dones que han participat estan molt contentes i ens han manifestat el seu interès per continuar participant en els tallers. Estem molt satisfetes per l’impacte que ha tingut entre les dones que segueixen les nostres activitats i per la incorporació d’altres dones que s’han vinculat des d’altres àmbits.


Tu fas servir Internet a la teva vida personal i professional? Per quines coses?
Sí, faig servir Internet a la meva vida personal i professional. La meva vida personal està vinculada a la professional amb la qual cosa Internet és una eina molt important, dintre de les noves tecnologies, per tal de rebre informació d’actes socials o bé polítics, i a la vida personal per tal de relacionar-me amb la família o amb els amics.


Creus que la xarxa pot servir per arribar a l’esmentada Igualtat entre la Dona i l’Home?
Crec que la xarxa és un bon instrument per continuar treballant el canvi social que busquem des de la nostra feina diària però no l’únic. Del que si estic segura és de que no podem prescindir d’ella ja que és un mitjà de comunicació que mou a moltes persones, cada dia més, i que cal que entre els seus continguts es trobin els que promouen la igualtat entre homes i dones.
També penso que és un mitjà que facilita la participació. Cada dia resulta més difícil que les persones, sobretot les dones, trobin temps per participar en entitats, activitats culturals, polítiques, formatives, etc... la xarxa ajuda en aquest sentit i és un agent socialitzador molt important.


Moltes vegades, les dones no s’atreveixen a fer servir la xarxa perquè pensen que poden trencar l’ordinador o que poden ser estafades i perdre diners per navegar, què diries a totes les dones que encara no s’han connecta’t a Intenet per por?
Les hi diria que no han de tenir més por que en utilitzar un altre aparell o de que les estafin en altres activitats presencials. Utilitzar un ordinador no deixa de ser una acció mecànica que s’aprén amb el seu ús i uns coneixements bàsics com els que doneu vosaltres en els tallers. És difícil trencar un ordinador, simplement no facis allò que et faci dubtar i sempre tens l’opció de “cancel•lar” quan no ho tinguis clar. Només utilitzem l’ordinador com a usuàries, no som tècniques informàtiques. És el mateix que tenir un cotxe, l’utilitzes i quan té algun problema el portes al taller.
Pel que fa les estafes, només has de tenir cura de les dades que dones. És important no donar aquelles que considerem confidencial si pensem que el lloc no és de la nostra confiança, si tenim cura no hem de tenir cap problema. Jo mateixa he realitzat compres per internet sense dubtes però sempre a webs de confiança.


Tu estàs en contacte amb noies joves de Sabadell, veus que hi ha més igualtat entre les noies i els nois joves que entre generacions anteriors?
Ens trobem amb una generació que ha viscut tota la seva vida en democràcia i llibertat. Evidentment, hem incorporat a la nostra vida els conceptes formals de la igualtat, ja que les lleis ens diuen que som iguals però penso que encara no sabem detectar les desigualtats que ens acompanyen i que pensem, en moltes ocasions, que això ja està superat.
En realitat els micromasclismes, les relacions no equitatives i, fins i tot, d’abús es continuen reproduint en les generacions més joves però també he de dir que hi ha un gran nombre de joves que viuen altre realitat encara que no sigui del tot igualitària.
Hem de ser conscients de que el canvi social no es pot produir d’una generació per l’altra i que la societat patriarcal ha deixat una empremta molt aguda que serà difícil de trencar però que, poc a poc, anem avançant cap una societat en la que les dones i els homes viuran en igualtat i, per tant, més feliços i felices.


Moltes gràcies per les teves paraules, Marta.


Entrevista realitzada per Celia DEX per a Dones en Xarxa.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Powered by FeedBurner