miércoles, 27 de mayo de 2009

"Hem d’aconseguir que els homes també s’involucrin en tot aquest procés"





Mª Mercedes Bermúdez López és la nova Regidora d’Igualtat de Badia del Vallès. És llicenciada en Història Moderna i Contemporània i la major part de la seva carrera s’ha desenvolupat a l’Administració Pública Local, en àrees de Serveis a les Persones i Recursos Humans.

Còm has arribat a encarregar-te de la Regidoria d’Igualtat de Badia del Vallès?
La nova alcaldessa es va posar en contacte amb mi per tal de proposar-me formar part del projecte socialista que des de l’Ajuntament s’intenta portar a terme a la nostra ciutat. En concret em va oferir la possibilitat de fer-me càrrec d’aquesta regidoria. Tot i que fa temps que col·laboro en política també és cert que mai he tingut un lloc de responsabilitat similar a aquest i em va semblar que era un repte assumir un àmbit tan important com aquest avui dia, en el qual encara hi ha molta feina per fer, tot i anar aconseguint situacions d’igualtat entre homes i dones, dia a dia i pas a pas.

Quina perspèctiva de gènere tens?
Crec que la igualtat entre sexes s’ha de mirar sempre des d’una perspectiva de respecte mutu, tolerància i comprensió . Com en altres àmbits de la vida quotidiana, la convivència s’ha de basar en aquests aspectes bàsics. No ens poden enganyar, però, hi sabem que la igualtat entre sexes encara resta lluny del que hauria de ser una normalitat sense excepcions ni fisures. S’han de trecar estereotips i barreres preconcebudes, no només en els homes, sinó en ocasions també, entre les pròpies dones. Ens hem de reconèixer i valorar, primordialment com a dones però també com a persones i hem d’aconseguir que els homes també s’involucrin en tot aquest procés. Aquestes són fites essencials per aconseguir moltes altres.

Còm trobes l’existència d’una Regidoria exclusiva per la Igualtat?
Segurament l’ideal seria que no hi hagués d’existir perquè significaria que la normalitat en la convivència diària entre dones i homes fos el comú denominador en el nostre dia a dia. Com he dit, però, no és així, i encara s’han de tractar molts àmbits que influeixen per aconseguir una igualtat plena, neta i assumida per totes i tots.

Com a responsable de la mateixa, de quines eines administratives, ciutadanes i politiques et faràs servir per arribar a l’anomenada Igualtat?
La regidoria compta amb personal molt preparat i qualificat que a més de realitzar la seva feina de gestió aporta cada dia noves idees i propostes per desenvolupar, concretar i millorar, entre altres coses, el Pla Local d’Igualtat. Aquesta és potser l’eina més important amb què comptem i ens permet incidir, des de la col·laboració i la transversalitat amb la resta de departaments del nostre Ajuntament, d’una manera més precisa i eficient, en la política d’igualtat que volem desenvolupar en el nostre municipi. A través d’aquesta col·laboració, plasmada entre altres coses en la realització de tallers, activitats, campanyes i foment de politiques i accions d’igualtat, treballarem de manera conjunta per aconseguit la igualtat de gènere.

La participació ciutadana, amb les seves aportacions i la seva implicació tant a nivel personal com a nivel associatiu, és també, sens dubte, un dels elements més importants amb què podem comptar, no només des d’aquesta regidoria, sinó des de tot l’Ajuntament. Sortosament Badia és un municipi amb un moviment associatiu molt gran i estic segura que el diàleg i la col·laboració fluida que fins ara s’ha donat entre les associacions (en aquest cas de dones) i l’Ajuntament (en aquest cas la regidoria d’Igualtat Dona - Home) es mantindrà i continuarà donant bons resultats.
Finalment, la col·laboració i assessorament tant per part de la Diputació de Barcelona com de la pròpia Generalitat de Catalunya, fa que tinguem també aquí un suport imprescindible i de gran vàlua.

Tens idees concretes per dur a terme al municipi?
La tasca principal és treballar en la implementació total i satisfactòria del Pla Local i continuar fomentant tallers, xerrades i activitats que ens donin la possibilitat de donar a conèixer a les dones les seves possibilitats i alhora reconèixer quines són les tasques que s’han de reforçar o resten pendents de fer. Un àmbit especialment important per mi és el de l’Educació. Com en qualsevol altre aspecte, el foment d’actituds i valors com els que comentava abans (respecte i tolerància) és fonamental ja des de la infància. Considero doncs, que en aquest sentit hem de treballar dins del propi Ajuntament i de manera conjunta amb mares i pares així com amb les associacions, per aconseguir que aquests valors s’adquireixin i es reconeguin com a propis.
D’altra banda és fonamental continuar treballant en el suport i assessorament legal i psicològic d’aquelles dones que són o han estat víctimes de la violència masclista. En aquest sentit volem millorar els sistemes i canals d’acció per atendre aquests casos.

En aquest sentit, una tasca primordial és continuar treballant i avançar en la divulgació i foment de les polítiques de gènere i les concrecions que en fem, a través dels cursos i xerrades que comentava. El Servei de Informació i atenció a les dones, és una eina essencial per aconseguir-ho.

Al llarg de la teva trajectòria has tingut contacte directe amb desigualtats de gènere?
La major part de la meva trajectòria professional s’ha desenvolupat en l’Administració Pública, que en qüestions de gènere, potser és més conscient que l’administració privada.

Respecte a Internet, per quines coses el fas servir a la teva vida quotidiana (laboral i personal)?
El faig servir molt sovint. Tant a la feina, donada la meva tasca, com a la vida quotidiana, internet resultat una eina molt útil per buscar informació ràpida i alhora realitzar moltes gestions sense necessitat de desplaçar-te.

Dona’ls algun missatge a totes les dones de Badia que ara mateix estàn llegint aquesta entrevista per Internet, gràcies a que Dones en xarxa les ha ensenyades a fer ús de la xarxa.
Les animo a continuar participant d’aquesta eina tan eficaç i comuna avui dia, com és la xarxa. La vostra iniciativa de crear aquest portal ens dona una possibilitat immillorable per coneixe’ns a nosaltres mateixes i compartir les nostres inquietuds. I sobre tot fomentar els valors que comentava.

Entrevista realitzada per Celia DEX per a Dones en xarxa.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Powered by FeedBurner