miércoles, 15 de abril de 2009

"En temes d’igualtat són moltes les coses que hem aconseguit"








Montserrat Carbonell va arribar a l’Ajuntament de Badia l’any 1999. Des de 2003 és Regidora de Participació Ciutadana i Convivència, Igualtat, Consum i Atenció Ciutadana.

Això en què es tradueix en el teu dia a dia?
Hi han dies molt diferents. Hi ha algun dia, que son els que menys, que em llevo ja esgotada, però els que més m’agraden són aquells en que tinc reunions i/o actes, ja que son els més profitosos. Un dia normal em llevo, vaig a l’ajuntament, dino amb la família (sempre que puc) i torno a l’ajuntament, o vaig a assajar amb al grup de teatre o vaig a l’agrupació per preparar o treballar coses del partit. Els que menys em quedo a casa.


Quins fruits poden veure les dones de Badia del teu treball?
En temes d’igualtat són moltes les coses que hem aconseguit. Hem posat en marxa el Centre d’Informació i Recursos per a Dones, treballem amb infància la conciliació de la vida laboral i familiar, amb joventut la no discriminació, i així moltes més coses. És molt treball de formigueta, del dia a dia. Tot això ha estat possible gràcies al conveni que hem signat amb la Diputació de Barcelona, amb el que, a més d’una subvenció econòmica, tenim una agent d’igualtat. També hem aconseguit que moltes dones descobreixin Internet i les seves utilitats amb Dones en Xarxa. L’atenció ciutadana és el fruit diari de la millora en aquest servei, centralitzant tota la informació i tramitació possible a l’Oficina d’Atenció a la Ciutadania. En consum, a més d’informar de com defensar els nostres drets, també fem campanyes de consum responsable. En quant a Participació Ciutadana i Convivència, estem treballant en processos participatius, L’escultura en homenatge a la dona ELLA és un d’ells.


Explica’ns què és ELLA i quin procés d’elaboració heu fet.
ELLA és la culminació d’un treball que hem fet, no solament amb dones de Badia, també hi ha participat algun home. La finalitat d’aquesta escultura és la de reconèixer la feina feta a la dona de Badia. No ens oblidem dels homes, però el moment històric que va viure Badia a nivell reivindicatiu, va ser quan les dones van tallar l’autopista, la via del tren, etc., per tal d’aconseguir uns serveis que el municipi no tenia. Els homes que van poder també hi eren, però cal recordar que en aquells temps, els rols típics de les famílies eren la del home treballant i la dona cuidant la casa i la família. El procés que vam seguir en el disseny de l’escultura va ser participatiu. Es va convidar a la ciutadania a reunir-se amb l’artista per tal de transmetre-li com veiem i sentim a la dona badienca. Aquests tallers, que van durar uns tres mesos, van culminar en tres propostes que vam presentar a les persones participants. Elles va triar a ELLA.


Quina relació tens amb Internet?
Internet és una bona eina. L’utilitzo molt per buscar informació, per comunicar-me, per participar en foros, per estudiar. La informació que hi pots trobar és molt amplia. Pots trobar informació sobre el temps que farà la setmana vinent, la cartellera de cinema o teatre, el resultat d’algun esdeveniment esportiu o el del sorteig de la loteria, la programació de les televisions o emissores de radio. També hi pots tramitar documentació o saber que et cal per fer una sol•licitud o terminis de presentació... No em ve res al cap que no es pugui trobar a Internet.


Quan de temps fa que utilitzes la xarxa per comunicar-te? T’agrada?
Fa anys que utilitzo la xarxa per comunicar-me. Quan vam comprar el primer ordinador, ara fa uns 10 o 12 anys, vaig començar a fer-ho. Té molts avantatges. Jo, per exemple, tinc família fora, i ens comuniquem sovint per e-mail. M’agrada força, però prefereixo la comunicació en persona.

Creus que hi ha moltes dones de Badia a la xarxa?
Crec que hi ha moltes dones de badia en xarxa, però també crec que en són poques. Hi hauriem de ser totes.


Què penses de l’actuació de Dones en xarxa a Badia?
Dones en Xarxa a Badia està fent una gran feina. Està aconseguint que moltes dones perdin la por a l’ordinador i a aprofitar la xarxa. Recordo una dona que va venir a preguntar-me que passaria si ella s’apuntava i trencava l’ordinador. Desprès de fer-li veure que per trancar-lo cal tirar-lo a terra i de tots els avantatges que té la xarxa, es va apuntar i el dia de l’entrega de diplomes em va dir que estava encantada i que ara, a casa, ningú la treia de l’ordinador. A part dels casos individuals, Dones en Xarxa esta aconseguint que trenquem la fracció digital i que, no solament a Badia, si no també a altres municipis, les dones ens comuniquem més i donem a conèixer la nostra opinió en diferents temes.


Què t’agradaria fer amb Internet i no pots?
Uf, no sé. Segurament serien coses que sí es poden fer però no ho se fer.

Pots enviar un missatge a totes les dones de Badia que encara no s’han animat a crear-se la seva adreça de correu electrònic o el seu bloc?
A totes les dones de Badia que encara no teniu correu electrònic o un bloc us vull dir que no us ho penseu més i endavant. La xarxa és una gran eina que ens pot ajudar molt en el dia a dia i en el creixement personal.


Entrevista publicada a http://www.donesenxarxa.cat/

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Powered by FeedBurner