miércoles, 29 de abril de 2009

"Connecto amb altres dones, totes ens entenem en el llengüatge íntim i emocional entre nosaltres"









Anna Llenas és una veïna de Terrassa que es guanya la vida realitzant tota mena de dissenys gràfics i de creacions artístiques. Llicenciada en Publicitat i Relacions Públiques a la Universitat Autònoma de Barcelona i graduada a Disseny Gràfic a l’Escola Oficial d’Arts Aplicades i Oficis de Barcelona (Llotja), l’artista confesa que no es separa dels llapissos i els colors des de que tenia 3 anys.

Durant algun temps ha estat treballant per diverses agències de publicitat com ara LOWE, Bassat Ogilvy & Matters, Publicis Casadevall Pedreño i l’estudi gràfic NEXT.
I a part de tot això, Anna Llenas és blocaire de la nostra bloquesfera. Les seves obres, molt relacionades amb la figura femenina, ténen una plasmació virtual a través del seu bloc facilitant que siguem molts els qui disfrutem de les seves il.lustracions. Per altra banda, l’artista també fa difusió de la seva obra amb la seva pròpia pàgina web, on de manera més organitzada, pots veure la seva trajectòria professional i possar-te en contacte amb ella per tal de demanar-li qualsevol mena de feina artística.




Quina és la teva professió?
Dissenyadora, il.lustradora, artista

Als teus treballs hi ha una clara referència constant a la figura femenina, per què?
No ho sé, em surt així. Crec que conecto amb l’expressió de l’ànima, i aquesta és femenina. M’agrada aprofundir en la complexitat d’aquesta, expressar el què diu, entendre de què em parla.
Parla’m de les teves obres dirigides a la dona.
Doncs parlo del llenguatge íntim de l’ànima, dels somnis, les il.lusions, els sentiments, les emocions, les pors.... És l’expressió des del nucli més pur i íntim del què som. Per això connecto amb altres dones, totes ens entenem en el llengüatge íntim i emocional entre nosaltres, de vegades ens costa parlar-ho amb paraules, però amb les imatges podem entendre’ns i reflexar-nos i sentir-nos acompanyades.

Has treballat a importants agències creatives a Barcelona, per què vas deixar aquellos treballs tan interessants?
Bé de fet va ser la vida la què va decidir per mi, però per mi va ser un regal ja que tot i què estic molt contenta d’haver treballat en aquests llocs, no volia estar-m’hi tota la vida. De fet la publicitat mai ha fet del tot per a mi.

Fas servir Internet per facilitar el teu treball diari?
I tant!! imprescindible! el mail, la web, el blog... és una porta que facilita un munt de coses.




Per què fas servir Internet a la teva vida personal?
Doncs pel mateix, el mail, la web... cercar adresses, veure imatges, conèixer cançons, buscar informació....

Com vas conèixer Dones en xarxa?
A través de la web de l’ajuntament de Terrassa, polítiques de gènere, on vaig participar en el Concurs de Cartells del dia de la dona.

Des de Dones en xarxa fem que cada cop hi hagin més dones a la xarxa, què et sembla el nostre plantejament d’associació?
Em sembla molt interessant i motivador. La iniciativa és molt maca, de conèixer’ns i expressar-nos, de compartir a través del web i molt més.

Entrevista realitzada per Celia DEX per a Dones en xarxa.

miércoles, 15 de abril de 2009

"S’ha de sortir per tenir més amplitut de mires"


Mª Carme Piedrafita és la Presidenta de l’Espai de Dones de Sabadell. Espai de Dones és una associació que, des de fa temps, col.labora amb la Regiduria d’Igualtat Dona-Home de Sabadell. El seu treball diari es veu reflectit en la quantitat de cursos, tallers i activitats de diferents tipus que fan durant tot l’any. Ténen un grup de teatre pròpi, un grup de cant coral i un grup de caminadores. Ténen contacte directe amb diversos professors de la Universitat Autònoma de Barcelona per tal de possar la Universitat a l’Abast de Tothom.


Quina és la teva funció a Espai de Dones?
La meva funció ara és la de presidenta.


Còm va nèixer Espai de Dones? Amb quins objectius?
Un grup d’amigues van pensar fer-ho, erem 10 en aquell moment. Teniem inquietuts, ganes de fer coses i vam pensar que a través d’una associació les podríem canalitzar.


Quina mena d’activitats feu a l’Espai de Dones?
Fem moltíssimes activitats, culturals, formatives i de lleure.


Teniu presència a la xarxa (pàgina web, bloc, forums,…)?
Per ara només el correu i estem a la web de Dones en Xarxa de Sabadell.


Feu servir Internet per a alguna cosa?
Fem servir Internet només per enviar o rebre missatges.


Tu personalment has fet un dels tallers de Dones en xarxa, ara que conèixes el projecte, quina opinió tens? de què manera penses que podriem millorar?
Tinc molt bon record del taller. Per millorar penso que les conferències informartives sobre el tema com va fer la Maria Freiria a l’Auditori del Vapor Badia s’hauriem de donar en tots el centres de dones gratuïtament. Encara que després no es faci el taller. Només per que les dones sapiguem que és Dones en Xarxa.


Animaries a alguna amiga per tal de aprender a fer servir la xarxa? Per què?
Sí per saber més, per conèixer més, per tenir més possibilitats.


Què diries a les dones de Sabadell que es queden soletes a casa seva sense sortir al carrer a realitzar qualsevol activitat social?
Que surtin, tenim tota mena d’entitats, centres cívics, casals per les més grans, no val quedar-se a casa. S’ha de sortir per tenir més amplitut de mires.


Podeu contactar amb l’Espai de Dones a l’adreça següent:
c/ Canonge Joncar, 122-D
08208-Sabadell.
Telf. 93 716 85 14
espai_de_dones@yahoo.es
Però per atendre a les sòcies ho fan al Centre Cívic de la Creu Alta-Cal Balsach. Tots el dimecres a la tarda de les 17 a les 19’30 hores a l’Aula 3. En aquest Centre Cívic és on fan la majoria de les activitats.


Entrevista publicada a http://www.donesenxarxa.cat/.

"En temes d’igualtat són moltes les coses que hem aconseguit"








Montserrat Carbonell va arribar a l’Ajuntament de Badia l’any 1999. Des de 2003 és Regidora de Participació Ciutadana i Convivència, Igualtat, Consum i Atenció Ciutadana.

Això en què es tradueix en el teu dia a dia?
Hi han dies molt diferents. Hi ha algun dia, que son els que menys, que em llevo ja esgotada, però els que més m’agraden són aquells en que tinc reunions i/o actes, ja que son els més profitosos. Un dia normal em llevo, vaig a l’ajuntament, dino amb la família (sempre que puc) i torno a l’ajuntament, o vaig a assajar amb al grup de teatre o vaig a l’agrupació per preparar o treballar coses del partit. Els que menys em quedo a casa.


Quins fruits poden veure les dones de Badia del teu treball?
En temes d’igualtat són moltes les coses que hem aconseguit. Hem posat en marxa el Centre d’Informació i Recursos per a Dones, treballem amb infància la conciliació de la vida laboral i familiar, amb joventut la no discriminació, i així moltes més coses. És molt treball de formigueta, del dia a dia. Tot això ha estat possible gràcies al conveni que hem signat amb la Diputació de Barcelona, amb el que, a més d’una subvenció econòmica, tenim una agent d’igualtat. També hem aconseguit que moltes dones descobreixin Internet i les seves utilitats amb Dones en Xarxa. L’atenció ciutadana és el fruit diari de la millora en aquest servei, centralitzant tota la informació i tramitació possible a l’Oficina d’Atenció a la Ciutadania. En consum, a més d’informar de com defensar els nostres drets, també fem campanyes de consum responsable. En quant a Participació Ciutadana i Convivència, estem treballant en processos participatius, L’escultura en homenatge a la dona ELLA és un d’ells.


Explica’ns què és ELLA i quin procés d’elaboració heu fet.
ELLA és la culminació d’un treball que hem fet, no solament amb dones de Badia, també hi ha participat algun home. La finalitat d’aquesta escultura és la de reconèixer la feina feta a la dona de Badia. No ens oblidem dels homes, però el moment històric que va viure Badia a nivell reivindicatiu, va ser quan les dones van tallar l’autopista, la via del tren, etc., per tal d’aconseguir uns serveis que el municipi no tenia. Els homes que van poder també hi eren, però cal recordar que en aquells temps, els rols típics de les famílies eren la del home treballant i la dona cuidant la casa i la família. El procés que vam seguir en el disseny de l’escultura va ser participatiu. Es va convidar a la ciutadania a reunir-se amb l’artista per tal de transmetre-li com veiem i sentim a la dona badienca. Aquests tallers, que van durar uns tres mesos, van culminar en tres propostes que vam presentar a les persones participants. Elles va triar a ELLA.


Quina relació tens amb Internet?
Internet és una bona eina. L’utilitzo molt per buscar informació, per comunicar-me, per participar en foros, per estudiar. La informació que hi pots trobar és molt amplia. Pots trobar informació sobre el temps que farà la setmana vinent, la cartellera de cinema o teatre, el resultat d’algun esdeveniment esportiu o el del sorteig de la loteria, la programació de les televisions o emissores de radio. També hi pots tramitar documentació o saber que et cal per fer una sol•licitud o terminis de presentació... No em ve res al cap que no es pugui trobar a Internet.


Quan de temps fa que utilitzes la xarxa per comunicar-te? T’agrada?
Fa anys que utilitzo la xarxa per comunicar-me. Quan vam comprar el primer ordinador, ara fa uns 10 o 12 anys, vaig començar a fer-ho. Té molts avantatges. Jo, per exemple, tinc família fora, i ens comuniquem sovint per e-mail. M’agrada força, però prefereixo la comunicació en persona.

Creus que hi ha moltes dones de Badia a la xarxa?
Crec que hi ha moltes dones de badia en xarxa, però també crec que en són poques. Hi hauriem de ser totes.


Què penses de l’actuació de Dones en xarxa a Badia?
Dones en Xarxa a Badia està fent una gran feina. Està aconseguint que moltes dones perdin la por a l’ordinador i a aprofitar la xarxa. Recordo una dona que va venir a preguntar-me que passaria si ella s’apuntava i trencava l’ordinador. Desprès de fer-li veure que per trancar-lo cal tirar-lo a terra i de tots els avantatges que té la xarxa, es va apuntar i el dia de l’entrega de diplomes em va dir que estava encantada i que ara, a casa, ningú la treia de l’ordinador. A part dels casos individuals, Dones en Xarxa esta aconseguint que trenquem la fracció digital i que, no solament a Badia, si no també a altres municipis, les dones ens comuniquem més i donem a conèixer la nostra opinió en diferents temes.


Què t’agradaria fer amb Internet i no pots?
Uf, no sé. Segurament serien coses que sí es poden fer però no ho se fer.

Pots enviar un missatge a totes les dones de Badia que encara no s’han animat a crear-se la seva adreça de correu electrònic o el seu bloc?
A totes les dones de Badia que encara no teniu correu electrònic o un bloc us vull dir que no us ho penseu més i endavant. La xarxa és una gran eina que ens pot ajudar molt en el dia a dia i en el creixement personal.


Entrevista publicada a http://www.donesenxarxa.cat/

"Hi ha xarxes arreu del món que són molt positives i que poden contribuir significativament a millorar la vida de les dones"

Betlem Cuesta i Cremades és l’Agent d’igualtat de l’Ajuntament de Badia del Vallès. Va estudiar filosofia i actualment forma part d’un grup d’investigació de la universitat que recupera i transmet el pensament de dones filòsofes (Filosofia i Gènere). També ha fet un master en estudis de les dones per la UB i un altre de globalització política i cooperació internacional per la Universitat del Pais Basc. A continuació teniu una entrevista que li vam fer des de Dones en xarxa.

Quines tasques realitzes el teu treball?
En realitat, podria dir que la meua tasca es divideix en dos grans blocs. Per un costat, sóc la persona que m’encarregue d’organitzar tots els serveis, activitats que s’adreçen a les dones de Badia. I per un altre costat he de vetllar per tal de que les polítiques municipals tinguin incorporada la perspectiva de gènere, és a dir, que tinguin en compte la realitat de les dones i que no reprodueixquen les desigualtats existents entre homes i dones. Per dir-ho en llenguatge planer: m’encarregue de que les dones que estan patint violència tinguin recursos adients, per exemple, d’organitzar les activitats dels dies internacionals vinculats al moviment de dones (8 de març, 25 de novembre i 28 de maig), però també de que quan es dissenye una plaça, per posar un exemple, estinguen en compte les necessitats de les dones.

T’agrada?
No, no m’agrada: M’encanta!!! Crec que tinc una feina molt bonica que el permet fer coses molt distintes i el més important per a mi és que em permet estar en contacte amb les dones del municipi, compartir i aprendre d’elles i això és molt gratificant!!

Quant temps fa que coneixes Badia?
Ara fa un any que treballe d’agent local d’igualtat, però fa sis anys que la conec per què vaig fer un estudi sobre la situaciò del jovent al municipi.

Còm es la dona de Badia?
Quina pregunta tant difícil!!! No sabria que contestar! Tan sols que jo, que sóc d’un poble petit i que ara visc a Barcelona, valore molt positivament tota la xarxa social i veïnal que existeix al municipi. Per altra banda, m’encanta sentir parlar a les dones de tot el que van fer per construir el municipi.

Què et sembla la presència de Dones en xarxa a Badia?
El projecte Dones en xarxa m’ha sorprés molt gratament. Des del principi hi ha moltes dones engrescades i molt contentes amb el projecte. Em sembla molt positiu que es treballe per eliminar "l’escletxa digital" de gènere, que les dones aprenguin a fer servir les noves tecnologies per què apostar per açò és apostar també per tal de que es puguin desenvoldre en el món amb major autonomia i llibertat. M’encanta veure a dones que mai havien fet servir un ordinador aprenent i escrivint-me mails! A veure si ara s’animen noies més joves i podem fer una xarxa intergeneracional de dones!!

Com a investigadora del pensament de la dona, quina cosa destacaries?
Jo vaig estudiar filosofia i em va encantar. De fet sempre dic que tornaria a estudiar-la. Però el que em va sobtar es que no estudiavem a dones pensadores. Recorde un cop que vaig preguntar el per què i un professor em va dir que no hi havien. No me’l vaig creure i vaig començar a investigar per què m’interessava molt saber el que havíen pensat les dones al llarg de la història. Vaig tenir la sort d’anar trobant-me a gent que tenia les mateixes inquietuts i en arribar a Barcelona vaig començar a formar part del Seminari de Filosofia i Gènere de la UB, dirigit per la Rosa Rius i la Fina Birulès. He aprés tant al costat de totes les dones que en formen part! He aprés que en absolutament totes les époques històriques hi ha dones que van pensar sobre elles mateixes, sobre el món i la forma d’aproximar-se a ell, sobre la política i la realitat que els havia tocat viure, i que val la pena recuperar i reivindicar el seu pensament per què de no ser així "restaran oblidades en el silenci". Per què no vull que ningú puga tornar a dir que "no hi ha dones filósofes". Les dones pensadores han estat i continuen estant al món.

Explica’m el cas d’alguna dona filòsofa, que encara que siga interessant, no es coneix.
En el SXX podriem parlar de Hannah Arendt, Simone Weil i Maria Zambrano, per posar alguns exemples. Però podem parlar també d’Hipatia d’Alexandria del SIV, Hildegarda von Bingen (SXI) o Margarita Porete (XIII)...I moltes, moltes més!!! Actualment estic treballant més exhaustivament en el pensament de Simone Weil, una filòsofa francesa del SXX que va pensar molt sobre la realitat política que li va tocar viure i sobre l’experiència de la religiositat entesa des d’un punt de vista un tant diferent a com se sol entendre habitualent. Crec que l’aspecte que més m’interessa del seu pensament són les reflexions al voltant del que ella anomena l’atenció: un estar atenta al món, amb els ulls ben oberts però sense presa, amb la calma i la tranquilitat per poder acollir el que la realitat et mostra. Crec que aquest és un gran aprenentatge!

Com a experta en globalització i en gènere, còm afecta la globalització (en part gràcies a eines com ara Internet) al paper de la dona? creus que Internet pot servir per alliberar les ments de les dones que encara no ho estan?
La globalització no és neutra, afecta de forma diferent a homes i dones i aquest és un punt que no podem oblidar. Jo sóc molt crítica amb aquest sistema econòmic que provoca que la riquesa cada cop estigui en mans de més pocs i que les persones pobres del món (3/4 parts d’aquesta població són dones) cada dia siguin més. No obstant, és inegable que la globalització comporta també un seguit de transformacions a nivell de comunicació, de xarxes arreu del món que són molt positives i que poden contribuir significativament a millorar la vida de les dones. La relació que tenia la meva avia amb el món, amb altres dones d’arreu del món, amb el coneixement...no te rés a veure amb la meua experiència que en aquest sentit és molt més ampla. La revolució tecnològica ha contribuit significativament per a que puguin esdevenir aquest canvis.

I tot això, pot ocòrrer a Badia tambè?
I tant!! Estem assistint a una autèntica revolució. Les dones cada dia tenen un major accés a la informació, poden estar conectades entre elles d’una forma que resultava difícil d’imaginar fa trenta anys. Es possible coneixer i crear xarxa amb dones d’arreu del món, coneixer quines són les seves experiències, les seves lluites, les seves preocupacions...
Just ara me’n vaig a Rwanda per què tinc una amiga treballant allà intentant fer una xarxa amb tots els grups de dones del país. Sense internet aquesta feina hagués estat impensable, o com a mínim molt difícil.

Entrevista publicada a http://www.donesenxarxa.cat/

Gràcies Betlem!

"Les dones també tenim dret, igual que qualsevol home, a poder connectar-nos a la xarxa"


Roser Capell és una veïna de Badia del Vallès i va tenir el seu primer contacte amb Internet gràcies al Taller Dona Connecta’t que Dones en xarxa va oferir als mesos d’Octubre i Novembre al municipi. Avui respon a algunes preguntes fent ús del seu pròpi correu electrònic, ademés ella mateixa ens envia una fotografia seva com a arxiu adjunt.

Com vas conèixer Dones en xarxa?
Vaig conèixer Dones a Xarxa per una propaganda que crec que va ser a través de l’Ajuntament es va repartir pels veïns de Badia.

Quin taller vas fer amb l’associació?
Vaig fer el taller d’iniciació, bo el que, quan vaig demanar informació a l’Ajuntament, em van dir que em podia inscriure.

Què vas aprendre que abans d’anar al taller no sabies?
Vaig aprendre tot el poc que sé, ja que no sàvia cóm s’encenia un ordinador, i ara no és que sàpiga molt però sé enviar un mail que abans em sonava a xinès, sé buscar notícies per Internet, sé mirar informacions que necessito, en Ajuntaments, Generalitat,...

Fas servir el que vas aprendre al taller? Quines coses utilitzes?
Sí, llàstima que no sàpiga més.

Què et sembla Internet ara que el conèixes i el fas servir?
Que és fantàstic, jo creia que això només el podien utilitzar els alts executius, i crec que és una llàstima que no ens fessin un curs més, per poder gaudir-lo a límit, cosa que ara per falta d’experiència no podem fer.

Recomanaries a altres dones de Badia que fessin els tallers d’Internet de Dones en xarxa? Per què?
Sí, ho recomanaria a totes les dones, doncs és molt interessant i les dones també tenim dret igual que qualsevol home a poder connectar-nos a la xarxa.

Què t’agradaria aprendre d’Internet?
M’agradaria saber-lo tot, i amb una mica d’esforç i si se’ns facilitèssin més cursos de Dones en xarxa crec que ho podria aconseguir.

Entrevista publicada a http://www.donesenxarxa.cat/

Moltes gràcies Roser!

Powered by FeedBurner