viernes, 10 de julio de 2009

’Femitic fa que les dones s’acostin a la cultura audiovisual amb continguts digitals d’interès per les dones’



Sabadell és un dels Ajuntaments amb els que Dones en Xarxa treballa des del passat any. Per tal de coordinar moltes de les activitats que la nostra Associació duu a terme al municipi, tenim constant contacte amb Laura Cañadell, la seva agent Local d’Igualtat.

Quina és la teva feina a l’Ajuntament de Sabadell?

Com a agent Local d’Igualtat desenvolupo varies tasques i ben variades.

o La tasca principal que desenvolupo és com a referent del seguiment, la implementació i l’avaluació del Pla Municipal d’Igualtat d’Oportunitats entre Dones i Homes que es va aprovar el passat dia 4 de novembre de 2008. Es tracta de sistematitzar el treball de la Comissió Interdepartamental per tal de treballar la transversalitat de gènere al municipi i desenvolupar les polítiques d’Igualtat que el document proposa. Es tracta també de donar suport i assessorament als departaments en la implementació i l’avaluació del Pla.

o Coordinadora del Projecte Ciutat i Escola. El programa d’Igualtat ofereix tres accions formatives als Centres Educatius de la Ciutat. Les accions tenen la finalitat de prevenir les relacions abusives entre la joventut; sensibilitzar en contra les situacions de violència vers les dones que es donen a diari i per educar el jovent en actituds no sexistes ni estereotipades de les dones, tot sent critiques amb el model patriarcal i buscant la igualtat d’oportunitats entre dones i homes.

o Referent del Projecte Dones de Sabadell en Xarxa. Dono suport a l’Entitat Dones en xarxa en la planificació i coordinació dels tallers i activitats. Gestiono la informació que des d’Igualtat volem penjar a la web de Dones de Sabadell en Xarxa, alhora que organitzo i gestiona els tallers.

o Diferents tasques que desenvolupem des del Programa d’Igualtat com redacció d’informes i memòries, convocatòries de Subvencions, suport en la planificació i l’execució de les diades Internacionals i altres tasques que es deriven.

o Desenvolupo activitats relacionades amb la Diputació de Barcelona, concretament des de l’Oficina de Promoció de polítiques d’Igualtat D-H; i del Departament de Treball, concretament de la Direcció General d’Igualtat d’Oportunitats; com poden ser memòries, activitats formatives, etc.

o Xarxa d’agents Locals d’Igualtat de la província de Barcelona. Tenim una xarxa formal i informal de correus electrònics amb les companyes (60 agents d’Igualtat) que funciona molt bé. En ella podem fer aportacions i demandes de tot tipus, reflexions i aportacions per a la tasca que desenvolupem. Aquesta xarxa la gestiona la Coordinadora del Programa Agents Locals d’Igualtat de Barcelona.

Quina és la teva formació i com vas arribar aquí?

De formació sóc llicenciada en pedagogia per la Universitat Ramon Llull. Un cop finalitzada la llicenciatura vaig cursar un Postgrau de polítiques d’Igualtat de Gènere de la Universitat Autònoma de Barcelona i després vaig cursar un Màster en estudis de la Llibertat Femenina del Centre de recerca de Dones Duoda de la Universitat de Barcelona.

He fet també dos cursos d’agent local d’Igualtat organitzats des de l’Oficina de Promoció de les Polítiques d’Igualtat Dona-Home, de l¡’àra d’Igualat i Ciutadania de la Diputació de Barcelona .

He realitzat altres formacions com Coeducació, Llenguatge no sexita, monogràfics de Judith Butler; un curs virtual sobre “Igualdad de Oportunidades: aplicación práctica en la el ámbito de empleo del Ministeri d’Igualtat, i altres formacions relacionades o no amb la Igualtat de Gènere.

Arribo a Sabadell per un pla d’Ocupació l’any 2006. Es tractava d’incorporar la figura de l’agent d’Igualtat a 25 municipis de la província de Barcelona. Vaig estar a Sabadell un període de 9 mesos (octubre a juny) treballant a 25 hores. A finals de 2007 la Diputació de Barcelona va obrir una convocatòria, mitjançant nomenament interí, que necessitava proveir seixanta llocs d’agent local d’Igualtat. Em vaig presentar a la convocatòria, vaig superar les proves que es requerien i vaig tornar a treballar a Sabadell, aquesta vegada a jornada completa i essent personal interí de la Diputació de Barcelona. I des de llavors que sóc l’agent d’Igualtat de Sabadell.

Quina mena de tasques comporta el teu treball? T’agrada?

Actualment el meu treball comporta molta tasca de coordinació, gestió i planificació. Hem de coordinar-nos amb molts departaments i treballar la transversalitat de gènere.

M’agrada molt la meva feina, tot i que totes les que ens dediquem a temes d’igualtat entre Dones i Homes sabem les resistències i les dificultats que comporta desenvolupar aquesta tasca. Treballar les polítiques d’Igualtat Dona-Home implica treballar amb unes instruments i metodologies que sovint costen d’incorporar a la cultura de treball d’uns ens local.

Suposo que teniu contacte amb moltes dones de Sabadell? Quins interessos són els més comuns entre les dones?

A Sabadell tenim Constituït un Consell Municipal d’Igualtat Dona-Home que es va crear l’any 2001 i funciona com a òrgan de participació sectorial. Tres cops l’any com a mínim es convoca una reunió plenària i passem comptes amb les representats de les entitats de dones que composen el Consell.

La tasca de la participació socio-política de les dones és una tasca que desenvolupa una companya meva, i per tant és ella qui millor sap explicar els interessos més comuns de les dones...

Jo diria que aquestes dones el que els interessa és acabar amb les discriminacions que patim les dones pel sol fet d’haver nascut dones, alhora que reflexionar i eradicar la violència masclista que també és una xacra social que ara per ara no té una solució visible i efectiva.

Quins són els actes que us comporten més treball al llarg de l’any?

Els actes més costosos de planificar, organitzar, gestionar, executar i avaluar són el Dia 8 de març (Dia Internacional de les Dones) i 25 de novembre (Dia Internacional contra la violència i el maltractament a les Dones). Durant aquestes dues diades el Programa d’Igualtat Dona-Home programa actes durant tot un mes. La tipologia dels actes és ben variada: conferències, activitats lúdiques i culturals, formatives, exposicions, tallers. Els actes organitzats pel programa d’Igualtat sovint busquen la complicitat i la col·laboració d’altres departaments com poden ser cultura, Nova ciutadania, joventut... També col·laborem i donem suport a totes aquelles entitats de Dones que vulguin organitzar actes.

Elaborem un programa d’actes on surten totes les activitats que organitza l’Ajuntament i les entitats de dones. De les dues Diades en fem una gran difusió.

De totes les activitats en les que has participat...? Amb quina et quedes? Per què?

Em quedo amb el Pla d’Igualtat: he estat a la fase de disseny, discussió, aprovació i implementació del Pla. És un document molt ric i ambiciós, i les tasques que porta assignades són de gran complexitat pels temps i el nombre de Departaments que participen.

Ser la referent del Pla significa conèixer molt el document i treballar sota el paraigües de la transversalitat de gènere. És el projecte més transversal del Programa d’Igualtat, i la tendència és la de continuar treballant interàrees i amb tots els Departaments. Cal educar les persones treballadores, i l’organització en la importància de planificar, dissenyar i avaluar tots els projectes des de la perspectiva de gènere.

Coneixes Femitic, el concurs de vídeos de Dones en xarxa? Quina opinió et mereix? Hi penses participar?

CONEC el Projecte FEMITIC ja que els canals de difusió de Dones en Xarxa són molt potents.

El projecte em sembla molt interessant, no només perquè és un projecte que promou i fomenta la participació de les dones a internet, si no que fa que les dones s’acostin a la cultura audiovisual amb continguts digitals d’interès per les dones, i les fa creadores i protagonistes en espais que han estat masculinitatzats i dominats per homes.

Hi penses participar?

Aquest any no, no ho tinc planejat.

Com podem animar a les dones sabadellenques per tal de que participin?

Fent difusió del actes, trucant a les entitats més interessades, fent jornades informatives, aprofitar els canals municipals d’informació com la premsa escrita i oral, etc.

Entrevista realitzada per Celia DEX per Dones en Xarxa.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Powered by FeedBurner