lunes, 30 de agosto de 2010

Maria Redondo: "Les dones tendim a relegar a un segon pla una cosa tan vital com és la nostra seguretat"



Maria Redondo, llicenciada en Ciències Polítiques i especialitzada en Comunicació, forma part de la xarxa de dones que fan servir les eines 2.0 per tal de donar a conèixer la seva tasca professional.

Des de fa uns mesos, seguim la seva presència a Twitter a travès del seu compte@mariaredondo. Ara, com a coordinadora dels programes de formació de l’empresa de seguretat i defensa NIDEC, organitza un curs d’auto-protecció adreçat només a dones.

Treballes fent formació de defensa personal per a dones. Quina tradició hi ha d’això a la nostra cultura?

Doncs, malauradament, molt poca. Ens hem alliberat de moltes coses, reivindiquem la nostra independència. Avui la dona és la millor formada de la història. Però una cosa tan vital com la nostra pròpia seguretat, la releguem a un segon pla. Per exemple, en un estudi que va fer el nostre fabricant d’sprays de defensa, va resultar que els atacants no trien dones per considerar-les més dèbils o menys fortes. Les trien perquè la dona es defensa menys que l’home. Triem la passivitat a la nostra pròpia defensa davant d’un atac. Això em va impactar molt, com a dona, i com a professional en el món de la seguretat, ja que sé els recursos materials i formatius que hi ha perquè això no passi.

En què consisteix el curs de defensa personal que organitzeu exclusivament per a dones?

Es tracta d’un curs especial. Hi ha moltes noies que assisteixen a les classes regulars al nostre Institut de Formació, però ens agradarïa extendre l’eficàcia del Krav Maga a moltes altres que, o no tenen el temps necessari de venir cada setmana a classe, o be només volen tastar què és el Krav Maga.

En una classe exclussivament per a dones, on la instructora i l’instructor apliquen aquelles tècniques per evitar les situacions en que una dona es pot trobar en algun moment de la seva vida, les assistents se senten molt còmodes. Veuen tècniques defensives davant d’agressió violenta, violació, escanyaments, robatoris amb intimidació.... veuen coses en les que no havien caigut. El que es fa és treballar simulant situacions reals, amb cert nivell d’estrès. Es donen tot tipus de consells per prendre mesures de forma habitual, a la seva vida qüotidiana, per evitar aquestes situacions violentes. També es toquen aspectes legals, com el concepte de legítima defensa.

Ens pots explicar una mica més, en què consisteix el Krav Maga?

Krav Maga és un sistema molt efectiu de defensa personal, no només pensat per a professionals de la seguretat, sino per a gent normal i corrent, que ni tan sols han practicat mai un art marcial o sistema de defensa personal.

Teniu experiència amb dones que han estat víctimes de violència de gènere. De quina manera fan servir les eines que els hi proporcioneu?

Sí, tenim experiència amb dones que han patit violència de gènere o altres agressions violentes, i és un grup al qual has d’instruïr de forma diferent al que es fa amb altres alumnes. Són dones que venen amb molta por i molta inseguretat, i el primer que es fa amb elles és treballar dur en que tornin a tenir seguretat en sí mateixes, que no es vegin com a víctimes i que siguin conscients de que poden defendre’s. Després ja treballem amb eines i tècniques d’auto-defensa perquè puguin sortir de situacions d’agressió.

Quin perfil de dona assisteix a les vostres classes de defensa personal?

Ens ha sorprès, perquè no hi ha un perfil concret: tenim noies joves, dones grans... Hi ha fiscals, jutgesses, professionals liberals, mestresses de casa i estudiants. Tots els perfils.

JPG - 118.7 KB
Defensa personal Krav Maga

En què es diferencia donar classes de defensa personal a una dona de donar-les a un home? Hi ha diferents tècniques, objectius, actituts...?

El Krav Maga no diferència entre home i dona, ja que precisament es tracta de que, en aquest cas les dones, vegin que defensar-se no és questió de força física, sino d’utilitzar les tècniques adequades. El Krav Maga és un sistema de defensa personal pensat per a atacs inminents, en els que es poden veure involucrats homes, dones... de diferents edats, pesos i condicions físiques.

De totes formes, si hi ha algun cas especial, com el cas de dones que ja han patit algun tipus d’agressió i assisteixen a classes regulars, l’instructor o instructora vigila molt d’aprop aquesta persona i reforça aquells aspectes que vegi que necessita. Quan hi ha cursos temàtics els dissabtes, especials per a dones, treballem exclusivament en els atacs típics que es fan cap a les dones.

Quins requisits ha de tenir una dona que vulgui formar-se en defensa personal?

Cap especial. Des de els 15 o 16 anys, sense límit d’edat, una noia o dona pot practicar Krav Maga. Només ha de tenir ganes de posar-se en forma aprenent tècniques per poder defensar-se en cas de diferents tipus d’agressió. Moltes actrius, models, etc. han triat el Krav Maga com a sistema de defensa personal, alhora que els serveix de mètode per a posar-se en forma, per exemple, Angelina Jolie, Lucy Liu...

Un dels moments més gratificants pels instructors és quan es produeix "el canvi". Quan una dona arriba per primera vegada al centre, mai ha pegat patades, mai ha fet cops de puny.... no sap defensar-se i creu que no pot fer-ho. Al cap de mitja hora, la veus pegant patades, fent cops de puny i amb un somriure, perquè es dóna compte de que pot. Això és molt gratificant.

Com saps, Dones en xarxa vetlla per suprimir l’escletxa digital de gènere a la xarxa i el nostre interès és veure com les dones fan servir la xarxa per tal de difondre les seves inquietuts i interessos. Feu servir vosaltres Internet per explicar el vostre missatge? Quines eines utilitzeu?

Tenim la nostra web, a més, estem a Facebook i Twitter. Jo porto treballant al sector de la defensa desde fa 10 anys. És un sector dur per a una dona. Fins ara només estàvem als fòrums d’opinió a Internet, on majoritàriament ens "trobavem" amb el nostre client. Però ara, amb les xarxes socials, arribem amb el nostre missatge a molta més gent. El que hem notat, curiosament, és que les dones utilitzen les xarxes socials molt més per comunicar-se, preguntar, etc., mentre que els homes són encara més de fòrums d’opinió, més tancats al meu parer.

On poden adreçar-se les dones que estiguin interessades en aprendre a utilitzar sistemes de defensa personal?

Aquí encara no tenim gaire tradició en defensa personal enfocada a dones, com hem comentat abans. De tant en tant, algun gimnàs o instructor organitzen seminaris. Nosaltres som l’únic centre que ha intentat adaptar el programa Woman de la Krav Maga World Wide a Espanya. Jo les aconsellaria que miressin a Internet (per exemple, a la nostra web: http://www.nidec.es/). I, sobretot, que preguntin a alguna altra dona que hagi probat el Krav Maga.

Gràcies per la teva col.laboració.

Entrevista realitzada per @CeliaDEX per a Dones en Xarxa.

Powered by FeedBurner